Pfneiszl Birgit, a lineáris életpálya megtestesítője
Képzett szőlész-borász.
Már 14 éves korától borásznak készült, a Bécs melletti Klosterneuburg híres iskolájába járt.
16 éves korától beutazta a világot: dolgozott Kaliforniában, a Napa Valley-ben, de beállt tanulni családi borászatokhoz Argentínában, Chilében, Olaszországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is.
Hazatérte után helyét a soproni borvidéken találta meg.
A szülőktől átvett gazdaságban – édesapja kezdeti kétségei ellenére – Magyarországon az elsők között bevezette a biogazdálkodást.
A sikerek őt igazolják.
Személyéről címszavakban: kitartó, céltudatos, szorgalmas, toleráns, hiteles, a szakma szerelmese, környezettudatos, természetkedvelő, pontos, tárgyilagos, megbízható, gondoskodó, szeret főzni, utazni és kimondottan élvezi nagynéni szerepét
Pfneiszl Katrin, az ellentétek vonzásában
Ausztriában született, de Magyarországon járt iskolába.
Bécsben közgazdásznak tanult, soproni borász lett belőle.
18 éves koráig nem ivott alkoholt, testvérével mégis rangos szereplője a magyar borásztársadalomnak.
Nem járt borászati iskolába, ezért nem szakzsargonban, hanem inkább történetek, személyes asszociációk segítségével jellemzi a borokat.
Gimnáziumi ballagására nővérétől saját készítésű gyöngyözőbort kapott. Ez jelentette a fordulópontot az életében: ekkor döbbent rá, hogy a borászat micsoda kreatív szakma. Elkezdett fesztiválokra, borkóstolókra járni.
A Sparkelina a kedvenc bora.
Ma azt vallja, hogy így szeret élni. Imádja, amit csinál.
2014 óta még teljesebb az élete, mivel ekkor született meg kislánya, Izabella. A családi összefogásnak köszönhetően jól össze tudja egyeztetni a munkát és az anyaságot.
Személyéről címszavakban: kiegyensúlyozott, fogékony az újra, lelkes, elkötelezett, csapatjátékos, szorgalmas (nem riad meg a fizikai munkától sem!), kreatív, érzelemgazdag, családközpontú (imád aranyos kislányával foglalkozni), toleráns, boldog, emberséges, nevetős, természetkedvelő
Izabella (a harmadik Pfneiszl lány)
Katrin kislánya, 2014-ben született
(Szőlőtőkék és a jobbnál jobb évjáratú borok között nő fel, de azért a cumisüvegébe tejet töltenek.)
Személyéről címszavakban: elragadó, aranyos, a család kedvence
A birtok számokban
Az Ausztriában felnőtt magyar származású borász édesapának 1993-ban sikerült kárpótlási jegyekkel újra soproni területet vásárolnia.
A 38 éves Birgit és a 34 éves Katrin 2006-ban vette át a szülőktől a pincészetet.
13 hektáron – egy 5 és egy 8 hektáros összefüggő területen – gazdálkodnak.
Birgit elhivatottságának és meggyőződésének köszönhetően 2006-ban átálltak a biogazdálkodásra.
2006-ban aláírták a szerződést a Biokontroll Hungáriával.
3 év átállás után 2009-ben megszületett az első bioévjárat.
2016-ben felmondták a szerződést a Biokontroll Hungáriával. Azóta nincs együttműködés.
Összesen 9 szőlőfajtát termelnek.
Az egész család és egy állandó munkatárs dolgozik a birtokon.
Évente 365 napot dolgoznak a szőlőben. Ha nincs munka, valaki akkor is kinéz a családból, vajon minden rendben van-e.
A Pfneiszl Pincészet küldetése
Évjáratok
Birgit és Katrin kezdetekről fogva azt szerette volna, hogy az egyes évjáratokat ne csak egy-egy személytelen évszámmal jelöljék. Ezért a prémiumborokhoz minden évben rövid, találó történetek párosulnak.
2004: Hűvös elegancia – mivel 2004 hűvös év volt, elegánsak lettek a borok, és Katrinnak erről egy Audrey Hepburn-film ugrott be
2005: Seregélyek kedvence – utalva a madarak által okozott tetemes kárra
2006: Vad dolog – jelezve, hogy nem volt könnyű a bioművelésre való átállás
2007: Kettő007 – ebben az évben olyan testes, férfias borok születtek, hogy – az évszámban rejlő 007-es szám nyomán – James Bond lett a keresztapa
2008: Füst a tavon - az éjszakai permetezésekre emlékezve, amikor is hajnalban a birtokkal szemben, a Fertő tó felszínére olyan szépen ül rá a pára, mintha füst lenne
2009: Jégkorszak – az irdatlan májusi jégverésre emlékezve, melyet mégis túlélt a szőlő
2010: ebben az évben nem készült prémiumbor
2011: Köszönet – mivel a 2011-es év gyönyörű terméssel és Junibor-tagsággal kárpótolta a lelkes csapatot az előző ínséges évekért
2012: Hugó a nyomunkban – a Hugó névre hallgató törpekecskével való találkozást megörökítve, aki szüretkor egész nap a szüretelők nyomában volt
2013: Ne nézz vissza haraggal – ezekre a szavakra van szükség. Röviddel a szüret előtt jégeső pusztított! De a 2013-as borok kitűnőek. Egészségünkre!
Szőlőfajták: Kékfrankos
Alkoholtartalom: 14 %
A történet
Egyszer volt, hol nem volt, valamikor régen élt egy öregember. Csodaszép, mesés vidék volt az otthona, amelyet úgy hívták: Sopron.
Egy reggel szomorú dologra ébredt: máról holnapra elveszítette birtokát. A kincset érő talaj lassan mély Csipkerózsika álomba szenderült. Sok sok évtizeddel később az öregember ükunokája - akit- úgy hívnak, Franz Pfneisl - felébresztette álmából és életre keltette ezt a kincset érő földet. Ezzel bizony nemcsak az öregember álma vált valóra, mert az utódai, akárcsak Ő, újra Kékfrankost készítettek Sopronban. Franz Pfneisl szerencsésnek mondhatja magát, mert lányai, Birgit és Katrin tudják jól, milyen értékes ez az ékszer.
Az íz
Gránát szín. Aszalt szilva, medvecukor és melegség jellemzi illatban, némi szandálfás jeggyel, finom bőrösséggel és egy kevés lekvárossággal kiegészülve. Időre van szüksége, érdemes dekantálni. Kerek, selymes textura, kifejezett alkohol, közepes savak és tannin mentén halad a bor. Nagyon jól beépült textúra, élénk savak, rengeteg gyümölcs és fűszerek sokasága jellemzi. A mérsékelt "édesség" jól áll neki, hosszú lecsengéssel és komoly szerkezettel rendelkező, fejlett, nagyon szép bor.
Érlelés: 3 év kis hordóban, 3 év palackban érlelt a Nagy Kékfrankosunk.
Szőlőfajták: Zefír
Alkoholtartalom: 12.5 %
Mivel eléggé fiatal vagyok, még hazámban, Magyarországon is csupán kevesen ismernek. De friss, nyitott természetemnek és egzotikus beütésemnek köszönhetően gyorsan teszek szert új barátokra. Első látásra eléggé törékenynek tűnhetek, de feletébb sokoldalú vagyok. Virágos illatjegyeimben leginkább a bodzavirág, a vadrózsa és a narancsvirág ismerhető fel. De a vadmenta, a citrus és a licsi is része a lényemnek.
Én vagyok a Zefír 2023.
Szőlőfajták: Kékfrankos & Shiraz
Alkoholtartalom: 12.5 %
Magyarországon nagykövete, a Kékfrankos már évekkel ezelőtt találkozott Magyarországon a kicsit egzotikusnak tűnő Shirazzal. Azonban jó barátságban vannak, hiszen nagyszerűen kiegészítik egymást. Az olykor kicsit vadnak tűnő Kékfrankos fiatalos könnyedsége kitűnően párosul a Shiraz előkelő természetével. Ezt a barátságot leginkább két szó fémjelzi: könnyű és fűszeres.
Ez pedig a Rosé –
Kékfrankos & Shiraz 2021.
Szőlőfajták: Merlot
Alkoholtartalom: 12 %
A történet
Vinofil világjáró vagyok, aki mindenütt megtalálható, ahol szőlő terem. Talán ezért is vagyok annyira alkalmazkodó. Bár francia gyökerekkel rendelkezem, imádom új otthonomat, Sopront. Innen élvezem a Fertő tóra nyíló kilátást. Akkor is, ha pillanatnyilag még egy kicsit csiszolatlannak és vadnak tűnök, már felismerhető derűs és lágy oldalam. A faeperhez, a szilvához és az étcsokoládéhoz vonzódom. Én vagyok a Merlot 2022.
Az íz
Fiatalos szín. Illata és íze mint a frissen pépesített erdei gyümölcsök hosszú gyümölcsös utóízt hagy maga után.
Feldolgozás: koracél tartályban
Fogyasztásra érett: palackozást követően azonnal
Amihez kiváltképp ajánljuk: sült kacsa, tavaszi tekercs
Szőlőfajták: Kékfrankos
Alkoholtartalom: 12.5 %
A történet
Engem misztikus légkör leng körül. Életutamon a történelem és a hagyomány meghatározó szerepet játszott. Gyökereim az egykori Habsburg-monarchia számos országába nyúlnak vissza. Ma a világ közepétSopron jelenti számomra. Itt sokan értékelik élénk és kifinomult természetemet. Vannak, akik azt állítják, hogy korosodva még érdekesebbé válok, s még inkább kiteljesedem. Nevemet sokan a túlérett cseresznyével, az erdei gyümölcsökkel és a tüzes borssal, valamint a vadon növő fűszernövényekkel és a finom kidolgozású bőrrel társítják. Én vagyok a Kékfrankos – Újra Együtt – 2022.
Az íz
Rubin szín. Kifejezett illatában meggy, rózsabors és egy kevés bőrösség bukkab fel a háttérben. Szájban friss savak, krétás tannintextúra, érett meggy és cseresznye jelentkezik, amit kiegészít egy meszes-köves ásványosság némi bőrösséggel fűszerezve a végén. Vibráló, lendületes bor, közepesen hosszú lecsengéssel és jó egyensúllyal.
"…the wine is a very pleasant, light- bodied, Gamay- like red with a juicy, food- friendly acidity and earthy, spicy aromas…"
tasting notes from the Wall Street Journal
Feldolgozás: használ barrique hordó és koracél tartályban
Fogyasztásra érett: palackozást követően azonnal
Amihez kiváltképp ajánljuk: tészták, sushi
Szőlőfajták: Merlot (34%), Cabernet Sauvignon (34%), Shiraz (32%)
Alkoholtartalom: 13.5 %
A történet
Ha Merlot, a sokoldalú francia nő szenvedélyes viszonyba kezd és harmonikus tangót táncol a testes Cabernet Sauvignonnal, akkor azon semcsodálkozunk, hogy egy Shiraz nevű kenguru társul hozzájuk, s még több egzotikumot, zamatot és kifejezést kölcsönöz a forgatagnak. Ez a Tangó – Merlot, Cabernet Sauvignon & Shiraz – 2021.
Az íz
A borász érzéke a borhoz / A család szenvedélye / A borkedvelők tüze / A Cabernet Sauvignon ribizlije / A Merlot gyümölcsössége / A Shiraz fűszeressége / …Ez mind (a mi) Tango(nk)!
Érlelés: kóracél tartályban és használt barrique hordóban
Fogyasztásra érett: palackozást követően azonnal
Amihez kiváltképp ajánljuk: babos rétes, tökből készült ételek
Szőlőfajták: Shiraz, Carmenere, Malbec, Zinfandel, Sangiovese
Alkoholtartalom: 13 %
A történet
Birgit Pfneisl önéletrajza, palackba töltve.
Az íz
Közepesen mély rubinszín. Illata érett, érett gyümölcsökre, napsütötte eperre és fekete borsra emlékeztet.
Koncentrált, krémes textúrájú és aszalt gyümölcsök, közepesen hosszú utóízével.
Érlelés: kóracélban és új magyar barrique hordóban érlelődött, hogy még barátságosabb legyen
Amihez kiváltképp ajánljuk: (Kenguru)Steak, Empanadas
Szőlőfajták: Cabernet Sauvignon
Alkoholtartalom: 14 %
Az íz
Egészen mély rubinszín. Illata érett, szilva, aszalt cseresznye, fekete ribizli és áfonyára emlékeztet. Gazdag ízben, csokoládé, fahély, kissé lekváros és rengeteg fűszer.
Érlelés: 14 hónap barrique-ban
Ételajánlat: pörkölt, Steak
Szőlőfajták: Kékfrankos
Alkoholtartalom: 14 %
Az íz
Mély rubin szín. Illata enyhén zárkózott, szedres, málnás és vérnarancsos jegyeket hordoz. Kerek, selymes tanninstruktúra, behízelgő, közepes test, krémes, majdnem joghurtos textúra, szeder, málna és eper jellemzi, egy kevés édes fűszerrel kiegészülve. Hosszú, kerek lecsengéssel rendelkező, szép, bájos bor.
Érlelés: 22 hónap barrique-ban
Ételajánlat: sajtok, saláta
Szőlőfajták: Shiraz
Alkoholtartalom: 13 %
Az íz
Rubin szín. Mérsékelt intenzitású illatában szilva, szeder, meggy és ropogós sötét bogyós gyümölcsök jelennek meg. Közepes test és alkohol, valamint élénk, egyenesvonalú savak mentén halad a bor. Szilva, fekete bors, fahéj, illetve egy kevés édes érzet is felbukkan az ízben. Szép egyensúly és kellemes fűszeres, nugátos jelleg mutatkozik a végén.
Erjesztés: kis hordóban
Érlelés: 18 hónap kis francia hordóban
Ételajánlat: zöldséges lasagne, pisztrángsült
Alkoholtartalom: 12 %
A történet:
„Hidden Treasure“ (Elrejtett kincs) a mi kis titkos projektünk. Egy házasítás, 2 országból.
Az egyik fajta a világ legidősebb fajtái közé tartozik, amelyikkel manapság már nem lehet találkozni.
Mesebeli hangulat, kedves és fiatalos lendületű, női érzékenységgel készült borok, shiraz és kenguruk. Mindez a Soproni borvidéken, és az ínycsiklandozó falatokról pedig még nem is ejtettem szót. Ha valaki még nem találta volna ki, hogy merre jártam, akkor most elárulom: két bájos és mindig életvidám borásznál, az osztrák gyökerekkel rendelkező Pfneiszl Birgit és Katrin soproni birtokán.
Szeretem a kékfrankosokat. Üdítőek.
A minap egy rendezvényen vettem részt Sopronban, s a vacsora amolyan kisebbfajta borkóstoló is volt egyben. Egészen kellemes borokat ismerhettem meg. Nem voltak rosszak, de a többségük a megnyugtató színvonal ellenére sem érte el a „na ezért megdobban a szívem” szintet. Közülük egy volt, amely elvarázsolt: a Pfneiszl Kékfrankos
Lágy és elragadó – a soproni Pfneiszl Katrin, a Pfneiszl testvérpár fiatalabb tagja igazi kedves jelenség, akivel jó leülni egy bor mellé beszélgetni. Őt hallgatva nem is csoda, hogy a pincészet szlogenje: Így szeretem az életet! Látszik rajta, hogy imádja, amit csinál. A borászatot 2006 óta viszik ketten Birgittel, azt meséli, tökéletesen kiegészítik egymást. Itt minden családi kézben van a borászattól a marketingig, de Katrin szerint épp a változatos feladatok miatt hihetetlenül izgalmas az egész. Juniborász interjúsorozatunk negyedik része következik.
Egy igazán nehéz évben a növényvédelmet könnyebb lenne szintetikus anyagokkal megoldani, de mi ehhez olyankor sem folyamodhatunk – meséli Pfneiszl Katrin, akinek csak úgy csillog a szeme, miközben a borukról mesél. Testvérével, Birgittel 2006 óta foglalkoznak biobor készítésével.
Jónak ígérkezik a Pfneiszl Bio Birtok idei szürete. Emellett örömteli eseményre is készülnek, őszre várja első kisbabáját Pfneiszl Katrin.
Jóslásokba bocsátkozni korai, de az elmúlt időszak kedvező időjárásának köszönhetően bő hozamú és remek minőségű bor várható idén a borvidéken.
Esett eső rendesen, majd beköszöntött az igazi nyár, meleggel, napsütéssel. Ha minden rendben megy, Pfneiszl Katrin és Birgit Sopron környéki bioszőlőskertjeiben is igen szép termés várható.
A borászok új generációja tehát befogadta önöket – de mi a helyzet a tősgyökeres soproni dinasztiák, a poncichterek kasztjával? Közéjük is sikerült beilleszkedniük?
- Én itt jártam iskolába, a diákévek alatt mindenki nagyon kedves volt hozzám, de a soproni borászatunk indulásakor azért egy kicsit féltünk, hogy mit szólnak majd, mikor megjelenik a piacon a két osztrák lány. Aztán ez az izgalom egy pillanat alatt feloldódott, mindenki örömmel fogadott minket – és ami a legfontosabb: dicsérték a borainkat! Azt többen fogadták kétkedve, hogy két fiatal lány nem csak a fesztiválokon reprezentál, de a fizikai munkából is kiveszi a részét. Aztán, mikor látták, hogy mi vezetjük a traktort, és kifestett körömmel sem derogál a szőlőművelés, többen fölhívtak, hogy most már mindent elhiszünk!
Borverseny - Kilenc borvidék 30 biobora mérettetett meg a nyolcadik alkalommal megrendezett Országos Pusztai Bioborversenyen a Hortobágyon. Kaló Imre borász, a szakmai bizottság elnöke szerint a bioborágazat erőteljes fejlődésnek indult, és egyre több termelő lát fantáziát a hazai fogyasztásnak mindössze néhány százalékát kitevő termékben.
Sokfelé jártak a világon, de Sopronban érzik a legjobban magukat. Birgit és Katrin Pfneiszl évek óta saját bioborokat készítenek, és hálásak minden katicának és békának, amiért közreműködnek a kártevők elpusztításában. Boraik elnevezéseiben őrzik a szőlőművelési történeteiket, így például a seregélyek támadását, vagy a mindent elverő jégesőt. A fiatalabbik Pfnieszl lánnyal a VinCE fesztiválon beszélgettünk.
This is an article from our archives that was previously run on another site in July, 2008.
Pfneiszl is a young winery on old lands. Or actually, it’s an old winery on its own old lands if that makes any sense. You see Pfneiszl (or Pfneisl depending on which side of the Hungarian/Austrian border you’re on) is an old family winery based in both Hungary and Austria. It’s just that in Hungary, the 27 hectares that made up their wine growing lands were seized by the former communist regime of Hungary in the almighty name of collectivization, yay…
Legnagyobb sajnálatunkra véget ért a 21. Budavári borfesztivál is, de aki szemfüles volt, hazavitt legalább egy palackkal a fiatal borászok művei közül. Egyesületük, a Junibor tagjai elhatározták: megszerettetik a bort saját generációjukkal.
Szépség, természetesség, játékosság, báj, barátságosság, igényesség, kreativitás, kalandvágy, nyitottság, és még sokáig sorolhatnám, mennyi minden jutott eszembe a fentieken kívül azon a székesfehérvári Monarchia szaküzletben tartott kóstolón, ahol a soproni Pfneiszl Pincészet mutatkozott be. Nem csak a két fiatal leányzó, a fiús anyák álma, Birgit és Katrin bemutatkozása során bukkantak fel bennem ezek az érzések, hanem boraik kóstolgatása közben is. Újra együtt Székesfehérváron, ahol nem maradt el a Tangó sem, majd a Távoli világba utaztunk, és egy Mesés vidéken is jártunk.
A BorJour Extra ezúttal a Pfneiszl család bájos lányait csábította el boraik bemutatására, amely eseménynek a Continental Hotel Zara****Superior Budapest adott helyet. Az elegáns hotel az egykori legendás Hungária Fürdő és a történelmi emlékű Continental Szálloda házasságából jött létre a zsidónegyed egyik legforgalmasabb utcájában.
MIKÖZBEN továbbra is aktív bor-ízlelő maradtam, ritkábban írok borokról. Már csak azért is, mert a rossz borok tengerében, azok a borászok, akikről jó szót lehet ejteni, azok ezt ma már oly’ természetesnek veszik, hogy e nagy bőségben elfeledkeznek annak elképzeléséről, hogy mi is történne, ha ez nem így lenne. Mindezek után ma már csak a valóban friss és új szemléletű borokról írok, s talán a borászokról is, többet-kevesebbet. A most kiválasztásra került bor több szempontból is kíváncsivá tett.
Így szeretem az életet! Együtt, bio-módon, harmonikusan, természetesen, kiegyensúlyozottan. És nem csak a család él így, hanem a boraink ízében is ugyanezt érezhetitek. Ez a természetesség alapú szemléletet a pincében a modern techológiával igen eredményesen egészül ki. A továbbiakban is a Természettel kívánunk együtt dolgozni, és az évjáratok egyediségét igyekszünk megőrizni, előtérbe helyezni. A fiatal Pfneiszl generáció ötleteinek is van azért hely, akik a 2006-os szüret óta intenzíven kiveszik a részüket a gazdaságban folyó munkákból. Mind a pincében, mind a marketing területén a lányok - Birgit és Katrin - keze nyoma egyre inkább felismerhető, de első önálló boruk, a Sparkelina kóstolásakor érződik ez a leginkább.
The young and charming Birgit and Katrin Pfneisl, the sisters running the Pfneiszl Winery, are the ones responsible for the equally charming Pfneiszl Kékfrankos.
Egy hosszú utazás volt. 2019 novembere óta új „ruhákat“ tervezünk klasszikus borainknak, és nagy örömmel mutatjuk be új kollekciónkat.
Rosé és Zefír borunk készen áll arra, hogy megkóstoljátok. Mától elérhető az Onlineshopunkban.
Borkóstolókat tartunk előzetes időpont egyeztetéssel 9 órától 17 óráig hétköznapokon és szombaton. Kizárólag nyitvatartási időn belül áll módunkban kóstolót tartani. A kóstoló tartalmazza az elérhető borainkat (7 bor, de időszakosan ez változhat) és egy kis harapnivalót. Keressenek minket elérhetőségeinken!